There was an error in this gadget

10.4.11

Early April in Singapore!

Update later k. Piccas editing in progress! Tapi bukan pics Singapore, nak kena edit pics client kawen dulu. Tungguuuuu....:)

The reception of Ema l Adib

Adib & Ema tidoq tepi batas kat Seriab! Bukan selalu orang buat kan~~haha

Kissing her hubby!!

Terima kasih kerana percayakan alam.maya :)

28.3.11

Mommy-too-bee

Alhamdulillah all, I'm now a mommy-to-be. So in love with my tummy right now, and especially with 'my love' inside it. Love u sayang. Mommy sayang baby soooooo much! To describe my feeling? Teruja + sangatlah bahagia. Doakan kami berdua ya.

26.2.11

Misi Mengukuhkan Ummah

Mood sambutan Maulidur Rasul memang masih terasa di sini. Terasa sebab selalunya sambutan apapun yang melibatkan Muslim akan jadi dua kali semenjak alam.maya posting di Tangkak ni, sekali di sekolah dan sekali lagi di taman perumahan tempat alam.maya tinggal. Last week di sekolah and this week jatuh pada hari ini, yang mana kami tak tahu! That's the bad side. Bukannya sengaja tak nak ambil tahu, tapi suasana di sini masih baru buat alam.maya n housemate, Zan eventhough dah setahun lebih di bumi Tangkak ni.
Last time pasal sambutan marhaban. Di utara, marhaban tak disambut dengan meriahnya seperti di Johor. Tapi di Johor amalan sambutan marhaban diamalkan dari semenjak kecil lagi. Tu tak masuk bab rewang ang keje kawen lagi. So its quite new for me. Letih bila orang beranggapan kita 'tak campur' dengan jiran tetangga. As alam.maya sendiri tidak diasuh untuk 'menempek' di rumah orang petang-petang untuk chit chat here and there. Huh..(satu keluhan untuk menyesuaikan diri dengan tempat baru).
Luckily ada Mak Yah. Jiran pangkat 'ibu-ibu' yang tak penah lupakan kami. Even kenduri alam.maya hari tu Mak Yah ada kirimkan hadiah kawen pada alam.maya melalui ketua rombongan Johor, the one and only Cikgu Khalid. InsyaAllah alam.maya will try the bestest untuk adapt dengan budaya sini, and Zan and me dah wat postmortem siang-siang lagi.So, misi mengukuhkan ummah kami adalah:
Malam ni akan ke ceramah maulidur rasul, esok pagi akan jog keliling taman sambil 'beramah-mesra' dan akan cuba bermuhasabah diri, lagi dan lagi. Banyak lagi misi yang akan menyusul selepas ini.

Yang terbaik semua datang dari Allah :)

18.2.11

H.o.n.e.y.b.u.l.a.n vII : The Floating Market

We did asked for a private tour guide at the hotel, as we don't want to trouble ourselves  the next day. His name is Mr. Raiwin, a very nice and humble man. Bargain punya bargain, kami dicaj 2000 baht for the whole trip consists of The Floating Market, The Rose Garden Riverside, the local market (i can't recall their thai name..sorry!), the biggest Gems Gallery yang sebesar-besar alam dan sempat juga tengok Chao Phraya River yang sebesar-besar laut. (Ade over tak expression aku.. :p). Okay la tu private service just for the two of us from early in the morning sampailah terbenam matahari. Memang guna sungguh-sungguh la kiranya..Enjoy the piccas!

Pic nie taken malam 1st sampai di Bangkok. As its very hard to find halal-muslim food in Bangkok, we went to Nana area, suggested by the hotel receptionist, which is well-known as a Arab Street for the locals. Tapi memang tekak nak makan tomyam juga, kami tutup mata dan tekak for the Lebanese, Arabic,etc.Tomyam! its a must! yummy..

Nie lala ke kupang ek..~~cedapp!!

Makan time! Jumpa one Malaysian couple kat sini, pasang telinga kuat-kuat rupanya orang utara jugak~~rasa macam dok kat Perlis/Penang lak..~~~  

15.2.11

H.o.n.e.y.b.u.l.a.n vII : Imm Fusion Suites, Sukhumvit, Thailand

Just 3 words! STYLISH, ARTISTIC & COMFORT! and cheap too. Itu yang penting! Alam.maya suka browse TripAdvisor untuk dapatkan feedback dari orang yang dah penah pi sana. Tu yang tertawan dan jatuh cinta dengan Imm Fusion ni. Besides,alam.maya thinks the unique design and the colorfullness of the Moroccan style will give reflect to our moods. Especially mood 'orang-orang' yang tengah honeymoon nie. Nasib baik dua-dua orang arts! Betapa warna memainkan peranan dalam kehidupan manusia :)

The main entrance of the hotel. Alam.maya suka sangat dengan detailing and lighting kat entrance nie. The impact of the big wooden door gives an 'extravagant feelings' to the guest. Nanti alam.maya updatekan gambar pintu yang full version punya sebab pintu tu udah ku crop daa..

Can u see the counter? That is the reception counter. Stands in between building, but rich with its own character. Hotel murah yang nampak mewah! Itu yang kita cari :)

A friend of mine, Moon yang komen dekat facebook pernah bagitau yang Eric Leong penah recommend Imm Fusion nie kalau datang Bangkok. Sebab ada style la :)


More piccas after this..tunggu!

H.o.n.e.y.b.u.l.a.n vII : The Departure to Bangkok

Honeymoon mood! Yupp,still..sebab my abang and i stay jejauh kan..so every semester break will be our honeymoon time. Oyeah! Kali ni me and my abang went to Bangkok, Thailand. Tempat first yang alam.maya teringin sesangat nak pi adalah The Floating Market,Damnernsaduak,Bangkok. Kira macam impian jadi kenyataan la nie!Nie sume pengaruh Chef Wan yang dok promote Thai cuisine kat tv tu.Hampes, terpengaruh gak..

Pics taken all the way from Penang to LCCT. Alam.maya nak hilangkan ngantuk sebab nak teman my abang drive, so alam.maya men'busy'kan diri dengan aksi-aksi snappy!

More actions after this. This picture was taken at an unknown location, somewhere in Tapah, Perak.

While waiting inside the boarding room. Actually this is my first experience using Air Asia,sebab before this alam.maya loyal tu Malaysian Hospitality (MAS la..). Not bad..and the menu pon murah2, ingatkan mahal :)

Sawadeekap. Welcome to Thailand!